Nörolojik Rehabilitasyon Ankara
Ankara nörolojik rehabilitasyon; nörolojik hastalıklardan kaynaklanan kas ve iskelet sistemi hastalıklarında uygulanan fizik tedavi çalışmalarıdır.
Nörolojik hastalıkların büyük bir çoğunluğu kas ve iskelet sistemini etkiler. Özellikle beyin hücrelerinin ölmesi sonucu ortaya çıkan nörolojik hastalıklar, kasların güçsüzleşmesine ve uzuvlarda işlev kaybına neden olur. Nörolojik rehabilitasyon yöntemleri; hareket kapasitesinin iyileştirilmesini ve kasların güçlendirilmesini sağlar. Hastaların kendilerine yetebildiği süreyi uzatarak, hem hastaya hem de hastaya bakan kişiye yardımcı olmayı amaçlar.
Ankara’da nörolojik rehabilitasyon hakkında daha fazla bilgi almak için Uzm. Dr. Nural Aydın ile iletişime geçebilirsiniz.
Nörolojik Rehabilitasyon Nedir?
Nörolojik rehabilitasyon; nörolojik hastalıklardan kaynaklanan kas ve iskelet hasarını en aza indirmeyi amaçlayan fizik tedavi uygulamalarıdır.
Nörolojik hastalıklar ilerleyici özelliğe sahiptir. Yani hastanın durumu sürekli olarak ağırlaşır. Beyin hücrelerinin ölümüne bağlı gerçekleşen nörolojik hastalıklar, ilk evrelerde hafif dereceli kas güçsüzlüğü ile kendini belli eder. Hastalık ilerledikçe, kişi uzuvlarını oynatamayacak hâle gelir. Bu durum hasta için olduğu kadar hasta yakınları için de oldukça zor bir durumdur. Nörolojik rehabilitasyon, bu süreci uzatır. Hem yetişkin hem de çocuk yaştaki hastalara yapılabilir.
Nörolojik Rehabilitasyonun Amacı Nedir?
Nörolojik hastalıkların birçoğunda tedavi mümkün değildir. Uygulanan tedavilerin neredeyse tamamı semptomları hafifleterek, hastanın yaşam kalitesini artırmaya yöneliktir. Bu noktada fizik tedavinin rolü büyüktür. Fizik tedavi, kasların aktif tutulmasını sağlayarak, kişinin kendi ihtiyaçlarını giderebildiği süreyi uzatır. Fizik tedavi, özellikle felçli hastalara yapılan, acil cerrahi müdahalelerden sonra, kasların hareketlenmesine yardımcı olur. Nörolojik rehabilitasyon süreci doğru planlanırsa birçok hastada kademeli olarak iyileşme görülür. Böylece erken müdahale edilen felçli hastaların yeniden yürümesi bile mümkün olabilmektedir.
Nörolojik Rehabilitasyon ile Hangi Hastalıklar Tedavi Edilebilir?
Nörolojik rehabilitasyon ile tedavi edilebilen hastalıklar:
- İnme (Felç)
- Travmatik beyin hasarı
- MS (Multiple Skleroz)
- Myastenia Gravis
- Omurilik yaralanması
- Gullian Barre sendromu
- Parkinson hastalığı
- Beyin tümörü cerrahisi sonrası oluşan kas güçsüzlüğü
- İş kazasına bağlı ortaya çıkan nörolojik hastalıklar
- Kas hastalıkları (Myopati)
- Polinöropati
- Sinir hastalıkları
- Yüz felci olarak sıralanabilir.
Bu hastalıkların birçoğunda kesin tedavi söz konusu değildir. Bu nedenle fizik tedavinin amacı; hastanın yaşamsal faaliyetlerini en rahat şekilde sürdürmesini sağlamaktır. Özellikle parkinson, MS, Myastenia Gravis gibi ömür boyu devam eden kas hastalıklarında, hasta ne kadar geç yatağa bağımlı hâle gelirse, tedaviden o kadar yüksek başarı elde edilmiş sayılır.
Nörolojik Rehabilitasyon Ne Kadar Sürer?
Nörolojik rehabilitasyonda sabit bir tedavi sürecinden söz edilemez. Hastanın tedaviye ne kadar cevap verdiği, hastalığın seyri ve türü nörolojik rehabilitasyonun ne kadar süreceğini belirler. Bu nedenle tedavi süreci kişiden kişiye değişebilir. Hem yapılan uygulamaların türü hem de rehabilitasyonun sıklığı hastanın ihtiyaçlarına göre planlanmalıdır.
Nörolojik Rehabilitasyonda Yapılan Uygulamalar Nelerdir?
Nörolojik rehabilitasyonda en sık kullanılan uygulamalar:
- Motor öğrenme becerilerinin artırılması
- Görev odaklı eğitim, mental pratik vb. özel hareket rehabilitasyon yöntemleri
- Bobath, Johnstone, Brunnstrom gibi nörolojik rehabilitasyona özel yöntemler
- MAT aktiviteleri
- Nöromusküler elektrik stimülasyonu
- Özel eklem ve yumuşak doku mobilizasyon teknikleri
- Bantlama vb.
Ankara Nörolojik Rehabilitasyon
Ankara nörolojik rehabilitasyon sürecinde hastanın tedaviye uyumu oldukça önemlidir. Ancak bu uyumda fizik tedavi uzmanının deneyimi de büyük rol oynar. Hastanın tedavi sürecinden en iyi sonuçları alabilmesi için tedavinin tam olarak hastanın ihtiyaçlarına göre yapılması gerekir. Deneyimli bir fizik tedavi uzmanı, hastanın durumunu doğru değerlendirebilir ve uygun planlamayı yapabilir.
Eğer siz de nörolojik rehabilitasyon hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz Uzm. Dr. Nural Aydın’ın Ankara’daki kliniğini ziyaret edebilir; kliniğimizi arayabilirsiniz.