Huzursuz Bacak Sendromu Ankara

    Ankara huzursuz bacak sendromu, bacaklarda huzursuzluk ve karıncalanma gibi şikâyetler ile karakterize olan bir hastalıktır. Kişi, özellikle dinlenme durumunda, bacaklarında ya da ayaklarında oluşan rahatsız edici bir histen şikâyetçi olur. Huzursuz bacak sendromu, kişinin günlük yaşamını ciddi oranda etkileyebilir. Gün içinde, çalışırken ya da otururken bacakları hareket ettirme isteği duymak, strese neden olabilir. Aynı zamanda, uyumadan hemen önce ya da uyku arasında bacaklarda oluşan huzursuzluk hissi de kişinin uyku kalitesini bozabilir. Bu nedenle, semptomları kontrol altına alacak bir fizik tedavi planı uygulamak ve bu süreci doğru bir şekilde planlamak önemlidir.

    Huzursuz bacak sendromu ve tedavi yöntemleri hakkında danışmak istedikleriniz için Ankara’da bulunan kliniğimizle iletişime geçerek, Uzm. Dr. Nural Aydın’dan randevu alabilirsiniz.

    Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?

    Huzursuz bacak sendromu, kronik bir sinir sistemi hastalığıdır. Bu rahatsızlığa sahip kişiler, bacaklarında huzursuzluk hissettiklerini ve bacaklarını sürekli hareket ettirme ihtiyacı duyduklarını söyler. Bu belirtiler; özellikle otururken, uzanırken ya da uykuya dalmadan önce ortaya çıkar. Genellikle, bacakların hareket ettirilmesiyle rahatsızlık hissi azalır. Fakat kısa bir süre sonra huzursuzluk hissi tekrar kendini gösterebilir.

    Huzursuz bacak sendromu, kadınlarda daha sık görülen bir rahatsızlıktır. Her yaşta görülebilen bir durum olsa da belirtilerin çoğu genç yaşta başlar. Fakat belirtiler genellikle orta ve ileri yaşta artar. Huzursuz bacak sendromu, semptomların artmasıyla birlikte, tedavi edilmesi gereken bir sorun haline gelir.

    Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri Nelerdir?

    Huzursuz bacak sendromu olan hastaların en belirgin şikâyeti, bacaklarında rahatsızlık hissetmeleridir. Hastalar, bu rahatsızlık hissiyle beraber bacaklarını hareket ettirme ihtiyacı duyar. Bacakların hareket ettirilmesiyle birlikte azalan huzursuzluk, hareket sonlandığında tekrar artabilir. Semptomlar, otururken ya da uzanırken artma eğilimi gösterir. Huzursuz bacak sendromu, genel olarak aşağıdaki belirtilerle kendini gösterir:

    • Bacaklarda huzursuzluk hissi
    • Bacakları hareket ettirme isteği
    • Dinlenme durumunda bacaklarda rahatsızlık hissetme
    • Bacakların hareket ettirilmesiyle rahatsızlık hissinin kısa bir süre için azalması
    • Özellikle akşam saatlerinde bacaklarda artan huzursuzluk hissi
    • Gece yatarken ya da uyumadan önce bacaklarda hissedilen rahatsızlık
    • Bacaklarda karıncalanma ya da yanma hissi

    Bu belirtilerden birinin ya da birkaçının olduğu durumlarda huzursuz bacak sendromundan şüphelenebiliriz. Bu semptomların huzursuz bacak sendromuna işaret ettiğini söyleyebilmek için, bacaklardaki karıncalanma ve hareket ettirme isteğinin sürekliliği olması gerekir. Aynı zamanda, altta yatan başka bir rahatsızlık olup olmadığı da araştırılmalıdır.

    Huzursuz Bacak Sendromu Nedenleri Nelerdir?

    Huzursuz bacak sendromunun nedeni çoğu zaman tam olarak bilinemez. Nedeni bilinmeyen huzursuz bacak sendromunda genetik yatkınlık belirleyici olabilir. Huzursuz bacak sendromuna neden olabilecek diğer durumlar ise şunlardır:

    • Demir eksikliği
    • Genetik faktörler
    • Mineral ve vitamin eksiklikleri
    • Hamilelik
    • Böbrek yetmezliği
    • Parkinson
    • Diyabet
    • Alerji ilaçları ve antidepresanlar gibi bazı ilaçlar
    • Kafein ve alkol tüketimi
    • Stres

    Gebelikte huzursuz bacak sendromu da sıklıkla rastlanabilen bir durumdur. Genellikle gebelik döneminde başlayan semptomlar, hamileliğin sonlanmasıyla birlikte ortadan kalkar.

    Huzursuz Bacak Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

    Huzursuz bacak sendromu tedavisinde ilk adım, sendroma neden olan sebeplerin tespit edilmesidir. Demir ya da vitamin eksikliklerinin neden olduğu durumlarla ortaya çıkan belirtilerde, bu eksikliklerin giderilmesi amaçlanır. Bununla birlikte, belirtilerin azaltılması için beslenme düzenine de dikkat edilmelidir. Huzursuz bacak sendromu belirtilerini artırabilecek alkol, sigara ve kafein gibi alışkanlıklardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

    Hastalar çoğu zaman, bacaklarını hareket ettirdiklerinde rahatsızlık hissinin azaldığını söyler. Bu sebeple, huzursuz bacak sendromu tedavisinde başvurulacak diğer bir yöntem de egzersizdir. Fizik tedavi yöntemleri ve egzersizler, bacaklardaki huzursuzluğun azalmasına yardımcı olabilir. Germe egzersizleri vb. fizik tedavi egzersizleri, bacakta hareketliliği sağlayarak; rahatsızlık, uyuşma ve yanma hislerinin azalması için etkili olabilir. Strese bağlı olarak artan semptomlar için de fiziksel aktivite fayda sağlayabilir.

    Ankara Huzursuz Bacak Sendromu Tedavisi

    Huzursuz bacak sendromu, yaşam kalitesini düşüren ve kişinin verimliliğini azaltan bir durumdur. Bu yüzden, belirtilerin kontrol altına alınması, kişinin yaşam kalitesini yükseltmek adına önemli bir adımdır. Huzursuz bacak sendromu ile karakterize olan bacak hareketleri ve yangılar, düzenli olarak uygulanan fizik tedavi ve egzersiz programıyla büyük ölçüde azalabilir. Huzursuz bacak sendromu tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.

    Size nasıl yardımcı olabiliriz?