Golfçü Dirseği Tedavisi Ankara
“Medial epikondilit” olarak da bilinen golfçü dirseği, tenisçi dirseğinin aksine, dirseğin iç kısmında ağrıya neden olan bir rahatsızlıktır. Golfçü dirseği, çoğunlukla sporcularda görülen bir rahatsızlıktır. Ancak beden gücü ile çalışan kişilerde de ortaya çıkabilir. Özellikle boyacılık, marangozluk vb. kol eklemlerinin aktif olduğu mesleklerle uğraşan kişilerde sık görülen bir rahatsızlıktır.
Golfçü dirseğinin tedavisinde ise en etkili yöntem fizik tedavi ve rehabilitasyondur. Fizik tedavi ile golfçü dirseği tedavisinde tekrarlayıcı stres azaltılır. Böylece ağrının şiddeti ve sıklığı azaltılabilir. Ankara’da golfçü dirseği ve fizik tedavi uygulamaları hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.
Golfçü Dirseği Nedir?
Golfçü dirseği; dirseğin iç kısmındaki kemik çıkıntısında ağrıya neden olan bir rahatsızlıktır. Tenisçi dirseğinden en önemli farkı; ağrının dirseğin iç kısmında hissedilmesidir. Tenisçi dirseğinde ise ağrı dirseğin dış kısmındadır. Tenisçi ve golfçü dirseği, çoğunlukla sporcularda görülen rahatsızlıklardır. Ancak dirsek bölgesindeki kasların etrafında sıvı birikmesi ve yırtık oluşmasına bağlı olarak farklı meslek grubundaki insanlarda da görülebilmektedir.
Golfçü dirseği, “lateral epikondilit” olarak bilinen tenisçi dirseğine göre daha az rastlanan bir rahatsızlıktır.
Golfçü Dirseği Neden Olur?
Golfçü dirseğinin en önemli nedeni; tekrarlayıcı kol hareketleridir. Ön kol bölgesindeki kasların aşırı kullanımı ve zorlanması, bu bölgedeki tendonlarda küçük yırtıklar meydana getirir. Bu yırtıklar uzun süre boyunca tedavi edilmezse, ödem hâline dönüşür. Böylece kolun hareketini kısıtlayarak, golfçü dirseği rahatsızlığına neden olur.
Golfçü Dirseğinin Belirtileri Nelerdir?
Golfçü dirseğinin belirtileri;
- Dirseğin iç bölgesinde devamlılık gösteren ağrı
- Ön kola doğru yayılan, yaşam kalitesini düşüren ağrı
- Dirsek düz uzatılmış pozisyonda iken bileğin hareketlerinde direnç oluşması
- Kavrama becerisinin zayıflaması ve zorlaşması
Golfçü Dirseği Kimlerde Olur?
Golfçü dirseği, çoğu zaman golf vb. kol gücüne dayalı sporlarla uğraşan kişilerde görülür. Bu nedenle halk arasında adı “golfçü dirseği” olarak bilinmektedir. Ancak golfçü dirseği, beden gücü ile çalışan birçok kişide görülebilir. Bunun nedeni kol bölgesinde sürekli bir zorlanmanın olmasıdır.
Tenis ve golf gibi atış esaslı sporlarla uğraşmak; tornavida kullanma, yakalama, çekiç kullanma gibi aktiviteler, golfçü dirseğine yol açan temel faktörlerdir.
Golfçü Dirseği Nasıl Tedavi Edilir?
Golfçü dirseği tedavisinde ilk adım soğuk kompres ve bol istirahattir. Kişi ani hareketlerden ve kolunu fazla yormaktan kaçınmalıdır. Bu süreçte ağrı kesicilerden de yardım alınabilir. Eğer istirahat ve ağrı kesicilere rağmen geçmeyen, sürekli ağrı söz konusuysa, ön kol adelelerini germek için özel germe ve kuvvetlendirme egzersizleri yapılabilir.
Fizik Tedavi ile Golfçü Dirseği Tedavisi
Golfçü dirseği tedavisinde en etkili tedavi yöntemi fizik tedavi ve rehabilitasyondur. İlk aşamada dinlenme tercih edilse de, kol gücü ile çalışan kişiler için dinlenme süresi uzun olmayabilir. Özellikle sporcuların, kolunu yeniden kullanabilecek duruma gelmesi için mutlaka fizyoterapi sürecini tamamlaması gerekir. Yoksa dirsek bölgesi, antrenmanlarda yeterli performansı gösteremeyebilir. Bu da sporcunun kariyerini olumsuz etkiler.
Fizik tedavi ile golfçü dirseği tedavisinde; eklem açıklığını artıracak egzersizler ve germe egzersizleri yapılabilir. Egzersizler, kolun fonksiyonunu desteklemek ve mobilizasyonunu artırmak üzere planlanır ve dirsek bölgesine odaklanır. Bu süreçte, uzman fizyoterapistler, golfçü dirseğine neden olan hasarın giderilmesini sağlayan, özel bir egzersiz programı hazırlarlar. Kişi gerekli durumlarda, evde de egzersiz yaparak, ön kol kaslarını destekleyebilir. Eğer fizyoterapiye rağmen dirsek bölgesindeki şikâyetler devam ediyorsa, bu durumda çeşitli enjeksiyon yöntemleri hastanın ihtiyacına göre uygulanır.
Ankara Golfçü Dirseği Tedavisi
Ankara’da golfçü dirseği ve fizik tedavi süreci hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz kliniğimizi arayabilir; aklınızdaki tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz.