Duruş Bozukluğu Ankara

    Postürümüz (duruşumuz) hayat kalitemizi etkileyen önemli bir faktördür. Bütün fiziksel aktivitelerde, uyuma ve oturma pozisyonlarında düzgün bir duruşa sahip olmak fiziksel ve ruhsal sıkıntılardan korunmamıza yardımcı olur. Lordoz, lomber hiperlordoz, kifoz gibi omurganın normal kabul edilen şeklinden farklı olmasına dayalı duruş bozuklukları kişinin görünüşünü etkilediği gibi fiziksel aktivite sırasında da sorunlara neden olabilir. Kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek için duruş bozukluklarının tedavi edilmesi, özellikle erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir.

    Yazımızın devamında duruş bozuklukları ile ilgili bilgiler bulabilirsiniz. Daha detaylı bilgi sahibi olmak için Uzm. Dr. Nural Aydın’a ulaşabilir, Ankara’daki kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.

    Duruş Bozukluğu Nedir?

    Duruş (postür) en genel anlamda vücudumuzdaki bölümlerin dizilişidir. Vücudun belirli bölgelerinde, kas iskelet sistemine uygun olarak belirli açılarda eğrilikler vardır. Eklemlere uygulanan kuvvetin dengeli şekilde dağıldığı duruş normal postür olarak adlandırılır. Farklı pozisyonlarda vücudun postürü de değişir. Örneğin ayakta durma pozisyonu, oturma pozisyonu ve yatma pozisyonunda vücudun aldığı biçimler birbirinden farklıdır. Duruş bozuklukları; vücudun farklı fiziksel aktiviteler sırasında omurgaya binen yükün eşit dağıtılamaması sonucu ortaya çıkan bozukluklardır. Çeşitli hastalıklar sonucunda veya gelişimsel süreçte ortaya çıkabilir.

    İki ayağa dağılan yükün eşit olması, vücudun orta hatta konumlanması ve eklemlere binen yükün orta hatta, eşit olarak dağılması ideal duruş olarak tanımlanır. Eklemlere binen yükün eşit dağıldığı, vücudun doğal eğriliklerinin korunduğu duruş biçimi, ilerleyen dönemde, birçok anatomik sorunların ortaya çıkmasını engeller.

    Duruş Bozukluğu Neden Olur?

    Duruş bozukluklarının ortaya çıkmasında genetik faktörler, yapısal birtakım problemler ve gündelik yaşam alışkanlıkları etkilidir. Masa başı işlerle uğraşmak, uzun süre el işi yapmak, uzun süre ders çalışmak ve aynı pozisyonda kalmak, ağır sırt çantası taşımak, hatalı uyuma, oturma ve ayakta durma pozisyonları, aşırı kilo gibi çeşitli etkenler duruş bozukluklarına yol açabilir.

    Duruş Bozukluğu Türleri Nelerdir?

    Kifoz(Kamburluk): Postüral kifoz, sırt omurgasındaki eğiklikten kaynaklanır. Hasta, geçici olarak sırtını düzeltebilir. Ancak eğrilik kişinin genel duruşunu etkiler. Postüral kifozun oluşmasında en etkili faktör yanlış alışkanlıklardır. Özellikle masa başı işte çalışan kişiler için bu alışkanlıkları bırakmak zordur. Ancak doğru egzersizlerle sırt ve omurga desteklenebilir. Böylece kamburluğa neden olan faktörlerin etkisi ciddi ölçüde azaltılabilir. Yapısal değil, fonksiyonel bir bozukluktur. Yapısal kifoz (Scheuermann Kifozu) ise gelişimsel süreçte görülen bir hastalıktır ve özellikle kemik gelişiminin hızlı biçimde yaşandığı yaşlarda ortaya çıkar.

    Lomber Hiperlordoz: Bel ağrısına sebep olan bir duruş bozukluğu çeşididir. Bel bölgesinde, normal kabul edilen çukurluk açısının artması ile ortaya çıkar. Karın, sırt, kalça kasları ve bağları arasındaki zayıflamalar nedeniyle oluşabilir. Hamilelik ve yanlış uyuma pozisyonları (yüz üstü uyuma, yumuşak yatakta uyuma vs.) bel çukurluğunun artmasına sebep olabilir.

    Kifolordoz: Sırtta kamburluk ve bel çukurluğunun fazla olması durumudur. Kifolordoza sahip hastalar boyun, sırt, omuz gibi çeşitli bölgelerde ağrılar yaşayabilir.

    Bacaklardan Kaynaklanan Duruş Bozuklukları: Doğru duruş, hem sırt hem de bacak bölgesindeki normal duruş pozisyonları ile sağlanabilir. Bu nedenle bacaklarda asimetri olması da duruş bozukluğuna neden olur. Çeşitli hastalıklar, kırıklar, eklem hareket kısıtlılıkları, doğuştan kalça çıkıklığı gibi çeşitli etkenler bacaklarda asimetriye sebep olabilir. Bu nedenle kas ve kemik hasarlarından sonraki fizik tedavi süreci oldukça önemlidir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları ile bacaklardaki asimetriler giderilebilir. Böylece kişinin yere doğru basması ve postürün olabilecek en ideal hâlde olması sağlanır.

    Posterior Pelvic Tilt (Kalçanın İçe Gömülmesi): Karın kaslarının gergin, alt sırt kaslarının uzamış pozisyonda olduğu bir bozukluktur. Kalça yokmuş gibi, içe gömülmüş gibi bir görünüm vardır.

    Duruş Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?

    Duruş bozukluklarında en sık karşılaşılan belirti ağrılardır. Genellikle bel, sırt, boyun gibi bölgelerde ağrılar duruş bozukluklarının en karakteristik özelliğidir. Bununla birlikte kamburluk gibi bazı duruş bozuklukları da hemen göze çarpar. Bu nedenle çoğu zaman, uzman bir doktor tarafından yapılan fiziki muayene yeterlidir. Fiziki muayene ve röntgen görüntülemesi ile hastalığın tanısını koymak mümkündür.

    • Bel, sırt ve boyun başta olmak üzere omuz, kol, bacak, bilek vb. bölgelerde görülen ağrılar
    • Kas yorgunluğu, güçsüzlük
    • Sinir sıkışmaları
    • Kolay sakatlanmak, sakatlanmalara açık olmak
    • Basit gündelik aktivitelerde bile yorulma ve rahatsızlık hissi gibi belirtiler duruş bozukluğu belirtisi olabilir.

    Duruş Bozukluğu Ne Zaman Başlar?

    Duruş bozukluğu erken yaşlarda, çocukluk döneminde ortaya çıkmaya başlar. Duruş bozukluklarının oluşmasında adımların düzgün olması ve yere doğru basılması oldukça önemlidir. Basış problemi yaşayan çocuklarda, ilerleyen dönemde duruş bozukluğu görülme riski de artar. Ebeveynlerin, çocuklarını gözlemlemesi ve herhangi bir duruş bozukluğu ihtimalinde gerekli uzman yardımını almaları önemlidir.

    Duruş bozukluğu, gelişimsel sürecin yanı sıra, yetişkinlik döneminde de ortaya çıkabilir. Özellikle masa başı işlerde çalışmak zorunda olan kişilerde sık görülen bir rahatsızlıktır.

    Ankara Duruş Bozukluğu Tedavisi

    Ankara duruş bozukluğu tedavisinde ilk adım problemin tespit edilmesidir. Problemin sırt, omuz, boyun, kalça gibi bölgelerden hangisi ile bağlantılı olarak ortaya çıktığı tespit edildikten sonra bu problemlere yönelik tedavi yöntemi uygulanır. Tedavi sürecinin ilk basamağı fizik tedavi ve rehabilitasyondur. Fizik tedavi ve rehabilitasyon işlemleri ile sırt ve bacaklardaki dokular güçlendirilir. Bedenin anatomik olarak ideal pozisyon almasına yönelik egzersizlere ağırlık verilir. Özellikle duruş bozukluğunun türüne bağlı olarak planlanan fizik tedavi uygulamalarında sırt, omuz, bel ve bacak bölgesine uygun egzersizlere öncelik verilebilir. Fizik tedavi uzmanları, vücudun anatomisini en iyi tanıyan kişiler olduğu için tedavi sürecinde hem kişinin bilinçlenmesine hem de doğru egzersizlerle duruş bozukluğundan kaynaklanan ağrıların azaltılmasına yardımcı olurlar. Bu süreçte doktor ve fizyoterapistlerin değerlendirmeleri ile korse de kullanılabilir ve yaşam alışkanlıklarında bazı değişiklikler yapılması tavsiye edilebilir. Hastalığın tedavisinde erken tanı oldukça önemlidir. Uzmanlar tarafından önerilen egzersizler ile hastalığın ilerlemesi engellenebilir ve ağrılar azaltılabilir.

    Siz de Ankara’da duruş bozukluğu tedavisi ve fizik tedavi uygulamaları hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz, kliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

    Size nasıl yardımcı olabiliriz?