Bel Fıtığı Ankara
Ankara bel fıtığı, omurgalar arasındaki disklerin kayması veya yırtılması sonucu ortaya çıkan bir sağlık problemidir. Bel, kalça, bacak bölgelerinde ağrılara sebep olabilir. Özellikle bacaklarda ortaya çıkan ağrılar ve yürüme zorlukları, hastalığın yaygın belirtilerindedir. Bazı meslek gruplarında ise görülme sıklığı daha fazladır. İlerleyen yaşla birlikte bel fıtığı riski artar. Ancak genç hastalarımızda da görülebilen bir problemdir. Bel bölgesinde yaşanan yaralanmalar, ağır yük kaldırmak, tekrarlayan hareketler, gebelik durumu gibi etkenler hastalığın ortaya çıkmasında etkilidir.
Bu yazımızda bel fıtığı ile ilgili genel bilgilere yer vereceğiz. Bel fıtığı sorunu ve tedavisi ile ilgili detaylı bilgi almak için Ankara’daki kliniğimizi ziyaret edebilir, Uzm. Dr. Nural Aydın’la iletişime geçebilirsiniz.
Bel Fıtığı Nedir?
Omurganın bel bölgesinde beş adet omur ve disk bulunur. Bu bölge, vücudun yükünü taşımakla görevlidir. Bel bölgesinde travmaya neden olan, zorlayıcı bir hareket sonrasında, omurganın arkasında ve kıkırdağın ön bölgesindeki bağ dokularda yırtılma yaşanabilir. Öncelikle bel ağrısı şeklinde hissedilen sorun, zamanla bacak bölgesindeki ağrılarla kendini gösterebilir. Bunun nedeni; rahatsızlık ilerledikçe yastıkçı görevi gören yapıların sinirlere baskı yapmaya başlamasıdır. Bacak ve ayaklarda ağrı ve uyuşmaların sebebi bununla ilişkilidir. Hastalığın ilerlemesi ile birlikte şikâyetler artabilir; farklı sağlık sorunları ortaya çıkabilir. İdrar ve dışkı tutamama, cinsel fonksiyonların kaybedilmesi vb. ileri ciddi problemler yaşanabilir. Eğer bel fıtığı vücudun diğer fonksiyonlarını da etkilemeye başlamışsa, cerrahi müdahale gerekebilir.
Bel Fıtığı Neden Olur?
Disklerin zayıflamasına sebep olan, dolayısıyla bel fıtığına zemin hazırlayan başlıca faktörler; yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan dejenerasyonlar, fazla kilolu olmak, ağır yük kaldırmak, ani hareketlerde bulunmak gibi etkenlerle yaşanan sıkıntılardır.
Bazı meslek gruplarında bel fıtığı daha sık karşılaşılan bir sorundur. Ağır yük taşımayı ve uzun süre masa başında çalışmayı gerektiren işlerde çalışmak ve uzun süre araç kullanmak bel fıtığı oluşumuna sebep olabilmektedir.
Fazla kilo, düzensiz beslenme, hareketsizlik, sigara kullanımı gibi faktörler de bel fıtığı oluşumunda etkilidir. Gebelik durumu da kilo alımına sebep olduğu için bel fıtığının ortaya çıkmasına neden olabilir.
Bel Fıtığı Belirtileri Nedir?
- Bel, bacak, kalça ağrısı
- Ayaklarda uyuşma
- Yürüme zorlukları
- Güçsüzlük
- Denge Kaybı
- Hareket ederken zorlanma
- Oturma ve yürümede zorlanma
Bel Fıtığı Teşhisi Nasıl Konulur?
Bel fıtığı tanısında hasta öyküsü dinlenir ve detaylı bir muayene yapılır. Röntgen, manyetik rezonans (MRI), bilgisayarlı tomografi (BT), elektromiyografi (EMG) teknolojileri kullanılarak, tanı koyulabilir.
Bel Fıtığına Sahip Olanların Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?
- Ani hareketlerden kaçınmak
- Ağır yük kaldırmamak ve yük kaldırma pozisyonlarına dikkat etmek
- Hafif egzersizler yapmak
- Uzun süre aynı pozisyonda kalmamak
- Omurgayı zorlayacak hareketlerden kaçınmak
- Kilo kontrolü
- Dik oturmak ve otururken beli desteklemek
- Çok fazla ayakta durmamak
Ankara Bel Fıtığı Tedavisi
Fizik tedavi, ilaç tedavisi,algoloji ve cerrahi bel fıtığı tedavisinde kullanılan yöntemlerdir. Bel fıtığı tedavisinde belirleyici olan hastalığın şiddeti ve muayene bulgularıdır. Hafif ve orta seyirli bel fıtığında, ideal tedavi yöntemi genellikle fizik tedavidir. Fizik tedavi süreci, bel bölgesindeki disk ve dokuların rahatlamasını sağlayarak, hem ağrının azalmasına hem de kişinin rahat bir şekilde hareket edebilmesine olanak sağlar.
Fizik tedavi ile bel fıtığının tedavisinde amaç; fıtık halindeki diskin oluşturduğu tahribatın ve tahrişin azaltılması, hastanın omurgasının korunması, omurganın fonksiyonelliğinin geliştirilmesidir. Hastanın ağrılarının azalması, bölgedeki kasların güçlendirilmesi ve dolayısıyla uzun süreli bir tedavi ve korunma için fizik tedavi yöntemleri önemlidir.
Bel fıtığında uygulanan fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri için Ankara’daki kliniğimizle iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.